måndag 28 september 2015

Höst i Hälsingland


 Vem som helst kan se och förstå att det var länge sedan jag var här inne och berättade men det betyder inte att jag varit overksam snarare att jag haft alltför mycket att göra ute i det verkliga livet. Sommaren har runnit iväg med många besök och kära händelser. Vandringar i Höga kusten och firande i Trollhättan men nu drar det emot höst och i helgen var vi uppe och mötte den riktiga hösten i Hälsingland.


 
Ovan är utsikten från Järvsö klack ner mot kyrkan i Järvsö
 
 
Sju av Hälsingegårdarna blev 2012 Världsarv. Här syns Träslottet i all sin glans. Min förfader Gustav Eriksson gömdes av anhängare till honom då han flydde genom Sverige på 1500-talet i ett lönnrum i Träslottet. Senare vigdes han till Kung Gustav Vasa i Strängnäs kyrka. Flera ned stigande led senare kom jag till.

 
Nedanför ses en del av Sannaleden som vi gick under helgen (7km). Här syns tydligt höstens intåg.
 
Nedan Mickelsmässan på Stenegården i Järvsö, där fanns lite av varje plus folkmusik som vackert sjöngs och spelades av en grupp i träteatern
 
Ovan jag själv bak elden vi fick igång vid Gröntjärn mitt ute i Hälsingeskogarnas djup. Gröntjärn är en grundvattenssjö med gott och renaste rent vatten. Alldeles grön. Nedan sitter trollet från Trollhättan och begrundar sin verklighet.

 

torsdag 14 maj 2015

Väggen; min älsklingsbok

"Jag beklagar djuren och jag beklagar människorna, därför att de utan att tillfrågas kastas in i livet. Kanske är människorna mest beklagansvärda, för de har precis så mycket förnuft att de värjer sig mot världens naturliga gång. Det har gjort dem onda och förtvivlade och föga värda att älskas. Likväl hade det varit möjligt att leva annorlunda. Det finns ingen förnuftigare drivkraft än kärleken. Den gör livet uthärdligare både för den som älskar och för den som älskas."

Marlen författade en litterär prosa och livsbejakande historia fyra år före sin bortgång. Ett livs samlad erfarenhet och klokhet som stärker och förundrar vårt mystifierade liv som människa. Det är min älsklingsbok som följt mig alla år då jag förpassat tusentalt av litteratur till den svarta delen av minnesbanken och till bänkar på stationer runt om i världen.

Är det någon av er som har läst "Väggen" av Marlen Haushofer?

Die Wand, filmatisering av Marlens bok. Marlen är född i Österrike. Den är på tyska och speglar en människas varande i sig själv och i dess ursprungliga miljö och med instinkten att leva. Jag har inte sett den. Är det någon av er som sett den?



 

lördag 18 april 2015

Värmlänningar å annat dumt fôlk






Ovanstående dikt är ett citat ur Frödings dikt "Dumt fôlk" tolkad av Malin Biller. Nedan kan du läsa hela dikten.

Dumt fôlk

Å gubevars för dumt fôlk!

Att en annan, sôm inga lärdom har, int allti ä sôm en ska, d'ä inga unner. Men når di, sôm ska var för mer, int ä klar i bokstaveringskônsta en gang, d'ä lett.

Te äxämpel då va en söndagsmôra, sôm ja geck å spankler på landsvägen.

Da kommer dä en harrkärr gånass mä glasyger för yga å smal å vesen va'n, tocken sôm tocker ä.

"Gudagen, min goda man"
sa'n.
"Vet han, vart ja ska gå för te komma te prästgårn?"
töckten.

"Håja, nock vet ja dä" sa ja.
"Dä inga kônst te komm dit."

"Når han gått ett litt stöck, länger, kommer han te en väg te vänster, men den ska'n int gå, utta bar fortsätt tess han kommer te näst vägskel, där dä tar å te höger, där ska'n gå."

"Mä se" sa harrkärsillänne å såg fundersam ut, änna sôm dä int skull var klar grejer. "Mä se, inte te vänster, men te höger. Nå vidare da?"

"Jo, når'n da ha gått ett stöck te, så kommer'n te e å, å i åa ä e ö."

"Vasa" sa'n.

"Å i åa ä e ö."

"Men va i all ti ä dä ni säjer?" sa'n.

"D'ä e å, vett ja!"
skrek ja, för ja ble rasen.

Å i åa ä e ö, hörer han lite,
d'ä e å, å i åa ä e Ö!"

"A, o, ö" sa'n.
å dämmä geck'en.

Jo, den va nôe te dum den.

För att ni icke värmlänningar ska först så följer här en ordlista
lett = illa
inga unner = inget underligt
söndassmôra = söndagsmorgon
spanklér = promenerade
harrkär = herre
glasyger = glasögon
tocker = så som, sådana
litt stöck = litet stycke
rasen = rasande
dämmä = därmed
harrkärsillänne = den eländiga karln
geckén = gick han



Min mor Doris är född i Tiveden, ett eget land där fôlk var Göter, Värmlänningar och Närkingar. Hon själv är född i torpet Myrfallet i Viby socken. Vi fyra års ålder packade hennes föräldrar ihop den tolvhövdade ungaskaran och drog till Värmland där de slog ner sina bopålar och där stor del av min släkt finns kvar. Att jag föddes i Trôllhätta beror på att Doris och delar av familjen kom dit i slutet av 30-talet.

lördag 11 april 2015

Den hemliga Lärkskogen på Fånö

Lärkskogen på Fånö

är inte lätt att hitta och kommer säkert att förbli hemlig för de flesta och det hoppas jag att den så ska förbli för den är speciell och kan vara kul att ha som ett hemligt visste. Här kommer lite bilder i alla fall så även ni andra kan kika, fundera och njuta








söndag 5 april 2015

Qvarnstensgruvan, Inte bara ett museum i det fria

 

Qvarnstensgruvan

 
 
 
Strax sydväst om Mariestad ser man skylten Lugnås dyka upp utefter E 20. Är ni det minsta intresserad av vår arbetslivshistoria skulle jag rekommendera er att svänga av här. Det gjorde vi efter att under flera år ha passerat skylten utan att reflektera och det kan jag inte säga att jag ångrar. Lugnås är faktiskt ett platåberg även om man knappt märker av att man kör upp på ett berg. Ett av våra minsta platåberg. År 2012 fick friluftsmuseumet årets bemärkelse och de 150 ideellt arbetande entusiasterna var säkerligen stolta över priset. Vad priset består av framgår inte men jag tycker att området är väl värt att utmärkas och jag önskar att det hade fått en större uppmärksamhet. Jag gör nu ett försök till att visa på en bråkdel av vad man här kan finna för det är inte bara en Qvarnstensgruva utan även ett klapper fält från då Baltiska sjön ägde och översköljde marken under tusentals år. Häng med så åker vi.







Vägen ner till gruvområdet kantas av mossbeklädda klapperstensfält som en gång i tiden hag spolats blanka av Baltiska havet innan landhöjningen har lagt dem bara till naturens evigt övertag.

Stanna gärna och vila på en av dessa bänkar men var försiktiga då även de är ålderstigna och kanske mest lämpas för fotografering. Njut av fågelsång och blåsippor.



















 




Kika in på området och låt dig sedan guidas av en genuin Västgöte från trakten





Här får ni en guidning av en av de idéellt arbetande på plats

https://www.youtube.com/watch?v=xSoxDb8_xKM

Fotogallerie av området


 




Ni har väl inte glömt klapperstensfältet eller den geologiska vandringen jag lovade er? Här kommer ytterligare lite bilder av fältet och fakta över Baltiska havet.



 

















Sist men inte minst hänvisning till föreningens hemsida