lördag 29 december 2018

Två doldisar i Uppland - Ekolsunds slottspark och Biskop Arnö


 
 




 
Ekolsunds slott och park

Ekolsund är slottet som aldrig blev ett slott hur märkligt det än kan låta.  Där blev bara två flyglar med en rundmur.  Den norra vingen är ritad av den franske arkitekten De La Vallée vid 1630 medan den södra är skapad av vår svenske arkitekt Tessin d.ä. femtio år senare.  Slottet är numera en kändis som stället där deltagare i Biggest Loosers kämpar för att gå ner i vikt och finna en hälsosammare livsstil. Men Ekolsunds slottspark är fortfarande en doldis för de flesta. Den består av tre vitt skilda delar en barockträdgård med imponerande ekalléerna, en engelsk park och ett arboretum fylld av exotiska träd. Parken är en upplevelse året om. Kom gärna hit och titta er omkring men var omtänksam om naturen och människorna som bor här. Jag skulle vilja utmana er nyfikenhet lite genom att ge er några objekt att upptäcka. Ta på er spionglasögon och tänkarhatten, låt er lekfullt spana efter: 1. Den mossöverklädda svampsamlingen på trädet i fårhagen. 2. Tulpanträdet. 3. Tomten på pålen. 4. Ginko Biloba. 5. Kempes minnessten. 6. Nylandabadet. 7. Hönsgården. 8. Badtunnan. 9. Tegelbyggnaden. 10 Douglasgranen. Passa på att även vandra mellan de tretton alléerna som finns i parken med sina drygt ett tusen träd: Södra huvudallén, norra huvudallén, ravinallén, sidoallén, cikoriaallén, olympenallén, postbacken, wärdshusallén, södra och norra dammalléerna, dammvägsallén, ryttarallén och stenmursallén.

 




 
Biskops Arnö

Arnö som stället hette från början hittar du lätt genom att ta av från huvudleden mellan Ekolsund och Övergran. Biskops Arnö är känt sedan 1200-talet då tog ärkebiskopen i Uppsala tog över ön där de hade sitt säte under hundratals år. I samband med reformationen tre hundra år senare övertog min gamla släkting Gustav Vasa borgen. Senare övergick Biskops-Arnö till adeln och på det ståtliga de la Gardeiska palatset var ännu en släkting, Ebba Brahe värdinna på 1650-talet. Nu är här folkhögskola med bland annat många intressanta estetiska sommarkurser att välja på eller vad sägs om en skrivarkurs där du komponerar din egen visa eller egna diktsamling, drejar din teservis eller målar av biskopseken. Runt ön finns fyra leder att välja på från två till sex kilometerssträckor. Utmärkta att promenera med barnvagn eller för löpträning.

fredag 28 december 2018

Leva livet, Nu är det pannlampan på


 

Vet du att pannlampans främsta uppgift är att se till att du håller fokus. Jo, det är faktiskt sant. Med pannlampa på ser du bara det som dina ögon vilar på. Ingen vidvinkelblick här inte. Tittar du framåt i mörkret med en pannlampa så ser du bara framåt. Tittar du till vänster ser du bara åt vänster, inte rakt fram. Det är ganska häftigt.  Pannlampan skärper även dina övriga sinnen. Du hör allt. Inget går dig förbi. Ett löv som singlar ner, det hör du. En myra som drar på ett strå. Det hör du. Nej, jag överdriver inte allt. I kväll var jag ute och körde pannlamperejset. Om en vecka kanske vi möts ute i det svarta med våra pannlampor på. Häftigt.

torsdag 27 december 2018

Jag är bäst på att starta om och komma igen!


 
Jo, det har jag kommit fram till alldeles själv efter att ha tränat i ett par år så är jag bäst på att börja om igen och igen och igen. Jag började med träning i grupp och fortsatte med löpning. Jag som aldrig har sprungit förut började springa och det gick bättre och bättre och bättre. Ett år efter att ha börjat träna löpning kunde jag i mitten av september 2018 springa en mil. Ja, ni hörde rätt tio km i ett sträck! Nej, jag ville inte skryta här på min blogg utan pratade lite i skymundan om mina bedrifter. Men ni må tro att jag var stolt! Med en god styrka och en bra kondition tog jag mig an arbetet på nytt efter semestern och då slog den till.
Förkylningen slog mig till backen. Två gånger om har jag varit så risig att jag fick sjukskriva mig under hösten och senvintern. För mig är det märkligt att vara hemma och sjuk. Det händer sällan. Dessutom blev jag aldrig bra mellan de värsta dipparna. Efter att ha arbetat upp en kondis på topp sjönk alltmer undan och försvann mer och mer efterhand. Jag kände mig sänkt och orkade inte med något alls. Dessutom började vågen visa ett felaktigt mönster som jag inte alls ville kännas vid. Annat i livet som drabbar en sällan kom i triss och sänkte mig än mer. Det har varit en mycket kämpig höst och ännu ser jag bara glimtar av solen men jag vet att solen alltid tittar fram efter det tunga gråa och nu har jag börjat komma igen igen med träningen och träning det vet både jag och andra att det ger endorfinkickar. Det är därför jag nu vill berätta att det jag är bäst på det är att komma igen och inom några dagar har vi ett nytt år med nya möjligheter. Och då har jag nya mål som ska uppfyllas. Om förra årets mål var att kunna springa 5 km så kan ni kanske tänka er vad det kommande året har för möjligheter då jag under förra året kom upp till 10 km. Ännu vet jag inte men flera mål finns på agendan och jag vet med säkerhet att: Jag är bäst på att komma igen!


onsdag 26 december 2018

Leva livet, Skriv dagbok och sov gott


Skriv dagbok och sov gott.
 
 
När livet tar tag i dig och vänder allt på ända då behöver du något att hålla fast vid. Det kan vara en önskan om att allt ska vara som förut, att inget nytt ska ske. Du kan blunda och låtsas som om inget har hänt och att inget kommer att ske eller du kan sätta seglen och surfa fram på vågorna. Ta tag i det som är ditt och bestämma dig för vilken riktning just ditt liv ska ta. Att ta kontroll är betydligt enklare än vad man kan tro och att rodda hem vinsten är väl vad alla vill i slutänden.

Men innan du är där kan du behöva lite trolleri på vägen. Prova att skriva dagbok under de första fyra veckorna på året 2019 och se vad som händer. Ta mobilen till hjälp eller en liten almanacka för du ska bara få plats med tre små rader eller kanske bara två. Skriv bara ner ett par positiva saker som hänt under dagen. Inte mer. Efter två veckor får du se tillbaka på vilka ord du har präntat ner för att ta riktningen på resten av veckorna. Vad står det på raderna efter fyra veckor? Hur ska du gå vidare nu?

onsdag 19 december 2018

Leva livet, Sankta Klara Klocka

 
 
 
 

 
Är molnen grå på din himmel. Tid, de försvinner. Veckor, timmar, minuter. Världen väntar därute Det finns inget vi allt vi har är vår mänsklighet. Sankta Klara Klocka slå för mig. Höj din röst för allt som vågar slå mot det som sårar. Sankta Klara Klocka slå för mig. För den väg som leder hem Sankta Klara Klocka slå igen.
Det finns inget dom, det finns inget vi. Vi är bara varandra. Helen och Malenas tolkning av människans skörhet är slående och jag bara älskar den här sången. Det var många luncher som jag tillbringade i St Clara kyrka i Klarakvarteren i Stockholm då jag arbetade på Klaragården.  Kyrkorummet i sig har en helt underbar akustik och jag önskar att fler hittade in i dess katedral. Tänk om våra kyrkor kunde öppnas för våra härliga barn och ungdomar för all världens musik och inte som nu vara lika låsta och insnöade som vi människor kan vara ibland. Jag hänger mig inte åt någon religion men att bara få sitta där och insupa ron är en gåva som alla kan ta till sig. Nu under juletid finns många tillfällen till att lyssna på musik i våra kyrkor. Ett flertal körer använder kyrkorummet till sina konserter. Det finns inte bara musik i ottan utan även under midnattsmässa och eftermiddagen. Passa på och prov du också under vår stundande högtid.  
 

söndag 16 december 2018

Leva livet. Att skriva är ett äventyr!


Att skriva är ett äventyr!

Du undrar kanske vika krafter som ligger bakom mitt skrivande. Jag har själv inte funderat över det något närmare men minns då jag uttalade orden ”Då ska jag skriva”. Som du förstår var det ett svar på en fråga och den frågan ställdes av en terapeut. Hon frågade min vän vad han kunde göra för att jag inte ska gå upp i atomer. Tystnaden talade för sig självt innan jag svarade ”Då ska jag skriva”. Är man som jag filosoferande och funderande så pockar det på. Någonstans ska skapandet och kreativiteten få utlopp och vad kan då vara bättre än att skriva. Texta korta och långa ord, bygga meningar och stycken, foga och bilda tills texten lever sitt eget liv, tills figurerna pratar till mig och jag inte längre har kontroll över den nya verkligheten som bildas i en parallell värld. Nyfikenheten till det fördolda bakom nästa sida i häftet är otroligt spännande. Vad finns bakom nästa blad då jag vänder sida. Är den blank, vissen och träig? Är den genomskinlig och knappt synbar? Växer bilderna fram av en ny spännande person som aldrig tidigare har gått här på jorden, bredvid mig? Att lyssna på papprets blanka sidor med fingertopparna är givande. Att skriva är ett äventyr. Att skriva är frihet där det omöjliga blir möjligt. Nästa gång vi möts önskar jag att du, just du funderar över hur du kan använda skrivandet för din egen del. Vi möts där månen kysser havet.

torsdag 13 december 2018

Leva livet, skriv ett kort och gläd andra


 
 
Att skriva är ett äventyr!    
                                

 


Få saker är så roliga att få och att sända i väg som ett brev. Känslan av bokstävernas väg över pappret. Skapandet av ord för ord till menig och rader som växer utanför pappret. Din handstil som speglar dig själv och doften av pappret. Spänningen som stiger innan du öppnar kuvertet, boken eller kortet. Innan du får kontakt med brevskrivaren och kan läsa in all den kärlek som handstilen förmedlar med fingertoppskänsla.

Skicka ett julkort i år och känn glädjen i att ha givit något av dig själv.
 

Leva livet, egna hinder och möjligheter



Hej där igen!

Är det så att du klamrar dig fast vid hinder som kan få dig till att leva livet fullt ut? Ta och gör nedanstående personlighetstest. Det tar bara en kort stund men ger desto mer.

https://l.facebook.com/l.php?u=https%3A%2F%2Fse.41q.com%2F%3Ffbclid%3DIwAR0ro_RgVPUMX_IHCb-O9yyNWc_mxe0VE4PYNPqnpmg-F31LK2ei12VOBk0&h=AT3e5cLk6x3dgzDh0sZy-MMp_JER32P8UtklzQDmUz7hiK1CJ1tFc-kZMs7b3Ot0-DUKyEa3tD-E5q8JkVKQTfZs_A1x9RHI4-IUEd2pS2H4kYT7zm1XLomPlrnPa0-ImtbZSR1zJU2rSc_TAhjZcOx_9MgxzMw

Testet är publicerat på Facebook och inget som jag har hittat på. Det är inte helt uppåt väggarna utan faktiskt ganska likt andra etablerade tester såsom en kortversion av Myers briggs test.

Ta det med en nypa salt.

Fundera sedan var du ser dina möjligheter och styrkor. Strunta inte i det som du ser som negativt för allt har två sidor och liksom enveten kan vara en negativ sida så är det absolut en klart positiv sida som du kanske har. Testa fundera och gläds över dina styrkor och energier.

Leva livet, Lever du livet halvfullt?




     

 Skyminingsälven i vår norra landsände är ständig på resa. Vart går din resa om du själv får bestämma ………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

Är den lång eller kort _____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Är den full av virvlar och strömmar den under dina fötter______________________________________________________________________________________________________________________________

Eller rinner den trög med stiltje______________________________________________________________________________________________________________________________

Vi lever alla våra liv som vi själva vill eller hur?

Häng med in i filosofins och vetenskapens värld och testa dina egna värderingar med mig.  Jag kräver ingenting av dig mer än att du ska vara dig själv och fundera över vad du vill.  Ibland kan jag hamna i djupa funderingar över existentiella frågor som meningen med livet och jag har funnit mitt egna svar. Har du det?________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Jag tycker att det svåraste är att leva i nuet men även det mest spännande. Tänk dig själv att få sitta nära en annan människa och ha förmånen till att få en gnutta skymt av den andres inre liv. Plötsligt skrattar vi båda till mitt i allvaret där svåra frågor står på spel. Jag har förmånen att varje dag få möta nya människor och att få ta del av deras historier. Jag kan inte tänka mig något mer fantastiskt än att få följa en annan människas inre resa med dess vågskvalp och stormar innan den inre friden plötsligt kan få titta fram i mindre och större sjok. För mig är meningen med livet att få vara människa och att vara här och nu med mig själv eller med dig. Vad är din tolkning på meningsfullhet?

lördag 6 oktober 2018

Milsvida vyer kring Hammarskog

 
Lördagens vandring i höstvacker skrud, en mil på Hammarskogs ägor.
 
 
 








tisdag 18 september 2018

Intervaller en succé i kvalité?



Det står ofta om att öka motivationen för träning i olika media. Tips kan vara allt ifrån att träna med en kompis till att träna inför ett lopp. Att låta en löptävling vara en morot har för mig totalfloppat men det kan vi ta en annan gång.

I dag har jag provat på att träna med andra inbitna löparkompisar i organiserad form. För det första fick jag fråga och fråga om bland vänner och proffsen för att få någon som helst ordning på vad som menas med kvalitetslöpning. Ja, det var så det stod på dagens schema. Kvalitet i löpning ska det föreställa intervallträning. Är det så man ska tänka att intervaller ska vara någon sorts kvalité? Ja, jag funderade allt en hel del innan jag åkte till träningen. Mina snabba ruscher ute på vägarna och kämpandes uppför backarna är det inte kvalité? Utför jag de långa terrängpassen med avsaknad av kvalité? Den tunga, svettiga asfaltsloppen är de kvalitetslösa? Jo, asfaltsrakorna kan allt kännas så då lederna knorrar och huvudet helst vill ta kroppen och försvinna någon annan stans. Men alla de andra hoppen över nedfallna träd och rushen på raksträckorna på grusvägarna de kännas allt riktigt bra och får en och annan kvalitetsstämpel av mig.

Att bygga snabbhet innebär att träna intervaller och eller att träna sk fartlek. Det har jag läst om och hört av alla och envar. Men är det så himla kul då? och vad ska man ha för nytta av att kunna springa fort? Fartlek det är kul och riktigt inspirerande enligt mina ben och huvudknopp. Vart ska nästa rusch inträffa uppför djävulsbacken eller mellan lyktstolparna? Där borta syns en gullviva dit springer jag så fort benen bär mig. Bakom kurvan finns säkert något spännande dit måste jag rusa. Men att springa 30 20 10 eller 1*10, 5,50 eller någon annan sorts sifferkombination som man ska hålla reda på då benen blir allt mer lika spagetti det känns märkligt. Vem i himlens namn har hittat på att man ska springa 30 sekunder i en viss exakt fart och sedan öka på sekundrarna och öka intensiteten ytterligare i flera omgångar? Denna dåren skulle jag vilja strypa vilket var nära fallet i kväll då jag sprang "kvalité" med andra flippade träningsnarkomaner medan själen skrek efter barmhärtighet.  

måndag 17 september 2018

Muralmålningar från medeltiden i Falbygden

Måleri genom tiderna har växt mitt i intresse mer och mer. De riktigt tidiga muralmålningarna hittar du främst i våra medeltida kyrkor. En av de särskilt intressanta är Marka kyrka strax söder om Falköping längs vägen mot Ulricehamn. Kyrkan är byggd i slutet av 1100-talet och när den renoverades 2013 togs de gamla målningarna fram. Tänk vad sägner och myter kan vara sanna och bringa fram gamla sker bara pga av att människor berättar och återberättar vad de gamle har sagt och sett. Målningssviten är en av de största romanska målningarna i Sverige. Romanska måleriet var det rådande under tidiga medeltiden (1100-första delen av 1200-talet).



Här står ärkeängeln Mikael med sina vågskålar där han väger den avlidnes själ. I den ena finns de goda gärningarna i den andra de onda som personen bär med sig till himlaporten. Det är förstås a en fördel om det goda överväger och en förutsättning för att hen ska få träda in genom pärleporten. Men Belsebub önskar fler till sitt heta rike och med klykan försöker han påverka vågen att tippa över till höger. Ja, vad ska man föredra ett evigt liv med harpan eller en dans på heta plymåer?

söndag 16 september 2018

Så här blir du starkare

Jag har alltid kämpat för att bli starkare  och få mer kondition, att orka vandra långt och må bra genom att träna löpning. Ja, i varje fall var det därför som jag började löpträna för ett par år sedan. Och visst det är sant löpträning ger ökad kondis och styrka men vandring i skog och mark ger lika mycket tillbaka till löpningen. Att bara gå ut och gå under timme efter timme, backe upp och ner har gett starkare ben och mycket mer uthållighet än vad jag hade innan denna sommar. Det som har gett mig mest skjuts på vägen i min träning är då jag skaffade mig en coach och timmarna ute i skogen. Och den extra fördelen jag har av att dela intresset av löpning med min man. Ibland kan det även vara en fördel att ha på sig sina vanliga löparskor då man ger sig ut för att vandra. Fötterna finner gärna inspiration till att springa med trailskorna på genom blåbärsriset.
 
 
 
 


 
 Att vila är den bästa återhämtningen. Det som bygger styrkan i musklerna och gör det mentala pannbenet tjockare. Att som jag här  dragit mig undan för en egen vilostund vid Abborrsjön är förlösande. Men det är en temporär återhämtning, ett par dagars vila emellanåt är däremot det som gör att man klättrar upp några pinnhål extra.


Antioxidanter är inflammationshämmande sägs det och kan behövas en hel del av då skenbenen där fram på benens nedre del kan drabbas av ihållande och besvärlig värk. Alla grönsaker och frukter som lyser av färgpaletten är bra för alla och envar. Ute i skogarna växer blåbär men här plockas odon som är min favorit. Ett annat sätt att minska och även förebygga värk är att med tårna rita alfabetet i luften. Prova så får du se att det känns.  

lördag 21 april 2018

Coach-för och nackdelar






I förra veckan sade jag tack och adjö till min coach som jag haft i sju månader. Mina satta mål med bättre kondition och styrka har ökat med över hundra procent. Det har gått långsamt och just detta att coachen hållit tillbaka mig då jag velat springa längre och snabbare har varit en av framgångsfaktorerna. Mina krämpor är nästan helt borta och hindrar mig inte längre att springa. Motivationen är på topp och nu när våren har kommit så känna allt soligt och fint. Men det har inte alltid varit en dans på rosor utan många besvikelser på vägen. Flera krävande infektioner har stoppat upp orken och träningen under längre perioder. Det är mycket frustrerande att inte orka något då man innan förkylningen haft ett bra utbyte av kroppen.

Efter all tid med hen är jag nu säker på hur jag ska tackla motgångarna utan att krypa ner alltför långt i depressionsgeggan. Jag känner mig helt kapabel till att på egen hand lägga upp min träning. Till min hjälp har jag även peppande kolleger att diskutera med och min man som är ett stort stöd.

Svårigheten var konstigt nog att avsluta kontakten med min coach. Av någon underlig anledning tog hen det personligt och jag fick ta vänner till stöd för att inte tro att jag själv hade en skruv lös. Nu är det i varje fall avklarat och jag ser framåt med tillförsikt mot nya vidder och planer.

I veckan har jag hoppat på Friskis & Svettis träning som är en korsbefruktning av cross och löpintervaller. Det var riktigt roligt. Jag har kört det tidigare på ett spår i min närhet där det finns utlagda styrkeövningar efter vägen. Där brukar jag köra ett varv cross/löpning och ett ytterligare varv med lugn löpning men det är inte samma sak som att köra i grupp. Då får man kämpa för att orka hänga med i tempot mellan stationerna och har en tränare som pushar på till snabbare intervaller. Men det ena utesluter inte det andra. I nästa vecka ska jag hänga på F&S löpteknik. Det ska bli intressant, säkert kan jag lära mer då någon står bredvid, ser och kan korrigera på plats. Så på sätt och vis har jag bytt en coach mot en annan men tidigare coach är elitlöpare och har löpning som yrke.

Det som fick mig till att lyfta och hitta ny inspiration var en vecka i ett bergsmassiv där löpning i backar var det enda utbudet som fanns. Det var bara att köra backe upp, upp, upp och ner, ner, upp upp och så vidare i kilometer efter kilometer. Efter en vecka där var jag redo till att gå min egen väg och säga upp min elitcoach.

Nu ska jag ut och ta en skön promenad i det härliga vädret. Ha en bra helg där ute allihopa

söndag 4 mars 2018

Sjuk ska man inte vara

Dessa ständiga förkylningar är inte bra för träningen. Efter att ha varit riktigt eländigt sjuk försökte jag börja träna igen den här veckan. Men det gick inte alls som jag ville. Början av veckan var mycket kall så jag gick in och körde på gymmet istället i en timme. Det blev mest kondition men även en hel del styrka. Kändes bra. På onsdag åkte jag till badhuset men det gick eländigt dåligt. Knappt 25 minuter, jag som med lätthet brukar simma i en timme. Jag tänkte att jag vilar på torsdag och provar på att springa på fredag då det var lite varmare. På fredagen sprang jag intervall. Jag frös som bara den i början och andades som en blåsbälg men det gick ändå framåt i 25 minuter. På lördag var jag på gymmet igen och körde styrka i 45 min. Nu i dag på söndag försökte jag springa men orkade inte i mer än tio minuter sedan var jag tvungen att gå i flera minuter innan jag sprang färdigt i totalt 22 min. Inte hittade jag något flyt i löpningen som det var meningen utan jag var helt slut. 

söndag 18 februari 2018

Fem kilometer runt Laxön


I ett underbart vinterlandskap springer jag runt Laxön i Älvkarleby i ett nafs. Ser ni min snöiga Salomon?

 
Dagen efter som är i dag blir det en promenad med min käre man på ungefär samma sträcka.


söndag 4 februari 2018

Avslutning, en timmes intervall



Hej där! Idag blev det en timmes intervall - träning i storskogen. Jag var lite skeptisk innan till att jag skulle klara av det då jag känner av en förkylning. Hur peppar man sig till att springa då man inte riktigt kan se det framför sig? Snålblåst, snö och is. Jahopp men en strålande klarblå himmel. Jag blev ganska snart varm även om fötterna var blöta av vatten från snön. Och det gick, jag knatade på sprang där jag skulle och gick enligt mitt program för dagen. Det var inget problem och jag kände mig överraskad över att det gick så lätt.

Avslutade med att grilla korv i hemma i trädgården nere vid vattnet.

onsdag 24 januari 2018

Gryningslöparen

I går blev det ingen löpning alls. Snålblåst och halka. Nej, det kändes inte lockande. Bestämde mig i stället för att försöka springa på morgonen så där satt jag färdigmunderad vid sju och väntade på gryningen. Kvart över bar det i väg. Snöglopp, halka och två decimeter snö att springa i. Vet inte om det var bättre men det gick i varje fall framåt men det var ganska jobbigt och jag fick slita ordentligt ändå fixade jag inte att springa som jag ville. Kanske sprang jag för fort. Kanske var underlaget för svårt. Men jag hade i varje fall inte ont i lederna. Ett gôtt adrenalinpåslag fick jag. Det känns bra att ha blivit en Gryningslöpare!

lördag 20 januari 2018

Nya träningspass

Hej, igen!
I går var jag ute och sprang på gångvägarna nere vid Enköpingsån. Jag skulle enligt mitt schema springa 25 minuter och jag sprang som jag skulle i 26 minuter. Det gick helt ok, långsamt men bra. Inget flåsande och inte speciellt trött. Men jag hade ont i vänster höft och knä, på utsidan. Min PT har sagt att jag ska sträcka på mig, höften upp och ut, blicken framåt. Inte visste jag att det inte var nog med att röra på benen utan man ska göra det på ett visst sätt också. Hej och hå. Jag har läst i en träningstidning att man kan få ont i höft och knäled om man inte sträcker på sig pendlar med armarna framåt, rakt inte snett osv. Och jag försöker ut med bröstet, upp med blicken, pendla rakt, pendla rakt. Orsaken till att man inte orkar hålla upp kroppen ska vara att man inte har tillräcklig bålstyrka, alltså behöver jag träna mer rygg och mage. Och jag tränar mage och jag tränar rygg. Och hej och hå. Kom till mig bålstyrka. Komsi, komsi.

I dag gjorde jag en av mina favoritsysselsättningar. Jag simmade och jag simmade. Jag älskar det. 45 minuter i rejäl fart. Ingen vila här inte. Jobbade och kämpade. Sååå skönt och efteråt bastu. Lederna och jag njuter!

I kväll blir det hemmagjord pizza, mums!

onsdag 17 januari 2018

Blodomloppet, hejsan hoppsan här kommer jag

Ja, något ska man väl hitta på och varför då inte se till att man kan springa ett lopp. Förra året i augusti sprang jag blodomloppet i Örebro. Det gick väl så där. Det regnade och blåste. Kallt var det och dåligt humör hade jag då jag stod och väntade. Sedan var det till att springa så långt jag orkade och att gå då benen inte ville mera. Men jag tänkte ändå i mitt stilla sinne att jag ska försöka igen. Jag vill ju orka vandra många mil, springa flera kilometer. Känna mig stark och kry. Så jag började jogga lite lätt under förra sommaren. Jag tjostade och sprang några meter. Sedan blev det lite gymträning. Rodden var kul för den orkade jag ganska länge, typ tio minuter. Löpbandet en fem minuter innan benen vek sig. Men jag kämpade på. I september tog jag för första gången hjälp av en coach, en PT. Och sedan har jag kört enligt hennes program. Det har varit avbrott då jag varit krasslig men annars helt ok. Mina mål då var som alltid: bättre kondition och starkare kopp, piggare och bättre hälsa.
Sedan satte jag upp andra mål som att gå ner i vikt och att springa obehindrat fem kilometer. för två månader sedan hade jag nått det första målen, vikten är nu som jag vill ha den och den har stannat där. Check på den. Jag blir är mkt starkare och har en bättre kondition men det går inte alltid framåt. I nuläget springer jag ett par intervallträningar i veckan och ett längre sammanhängande. Jag kör styrka för främst bålen; mage rygg och simmar emellanåt.

Jag hoppas ni kan vara med mig och heja på ibland när det tar emot.

I går var det meningen att jag skulle vara ute och springa men snöstormen kom emellan så jag gick in på gymet och körde cykel/cross/rodd/styrka i en timme. Det var helt ok men crossen är så himla jobbig. I dag stod promenad på programmet, ganska halt tycker jag ute på gatorna men även en bambi på hal is tar sig framåt.

Undrar hur det blir resten av veckan om det går att springa ute i kylan och halkan.

måndag 15 januari 2018

Nu kör vi mot nya mål

Hej där!
Nu var det länge sedan jag skrev, faktiskt inget sedan juli 2017. Och då slutade jag med att deklarera att mina upplevelseresor runt om i Sverige ska bli en bok. Ni kanske har undrat om inte så kommer här i varje fall en rapport från skriveriet. Från södra Skåne till norra Uppland har jag nu vandrat på tangentbordet. Skriver just nu om Örebro i landskapet Närke. Det är riktigt rolig och jag är nu uppe i  320 sidor. Här kommer ett litet smakprov från Öland:

Purpurkniprot


Lite Alvar på Öland
Med sina 6072 meter är den Sveriges längsta bro för Öresundsbron som byggdes senare är delvis byggd på danskt territorium. Öland är för mig campingarnas ö. Böda camping. Klingar det en klocka någonstans? Men det finns många fler. På en av alla tuggade jag och en kompis tuggummi och blåste bubblor så frenetiskt att jag efter mammas saxande var ganska hårlös på höger sida. Men vad gjorde det, det var sommar och sol, tuggummiautomater som tömdes och bad som var kallt. Helt enkelt en underbar campingsemester. Det är lagom långt att cykla från Äleklinta upp till Byxelkrok och tillbaka på några dagar. Stenkusten kallas kustvägen som går längs öns västra sida med start vid Äleklinta. Landskapet är kargt, stenigt men framför allt, väldigt vackert. Enligt mig och många med mig Ölands vackraste väg. Den ringlar sig förbi kalkstensbrott, gamla fiskebodar, små fiskehamnar och badplatser. Gör som mina döttrar, ta med tält och böter så klarar ni er fint. Från Byxelkrok kan du ta båten ut till den mytomsjungna ön Blå Jungfrun.


 
Hela södra Öland är ett Världsarv och en sträcka som går över arvet och Alvaret är rundslingan Stora Alvarsleden. Den startar söder om Färjestaden i Karlevi går via byarna Frösslunda och Resmo tillbaka till Karlevi, totalt 26 km. Det är en mycket gammal väg över det vidsträckta Alvaret som erbjuder en unik naturupplevelse i det mångskiftande landskapet med omväxlande karga, enorma kalkstenshällar och blomsterrika ängar. Härute råder en alldeles speciell tystnad och stillhet som du inte finner på många andra ställen. Leden är skyltad med små stenrösen av kalkstensflisor och har vid murar och stängsel försetts med stättor där cykel kan ledas över. Från naturreservatet Karlevi till Frösslunda finns en gammal alvarväg som vandringsleden följer där är Alvaret öppet och du orienterar dig enkelt med hjälp av Vickleby kyrka som syns från långt håll. Längs leden möter du stensättningen Präströr innan du till slut når mittmuren som sträcker sig från norra till södra delen av Stora Alvaret. Detta anses vara den första mur som byggdes efter att markerna delats mellan socknarna på 1800-talet. Här ute finner man alla typer av Stora Alvarets växtmiljöer. Tunna jordar på kalkstenshällen dominerar, dessa korsas av vattenflöden och fuktstråk. Alvarets flora är unik och växter med arktiskt, asiatiskt och sydeuropeiskt ursprung växer sida vid sida. Här finns arter som överlevt ända sedan istiden samt arter, som på alvaret har sin enda förekomst i hela världen (endemiska). I maj blommar orkidéerna i stora mängder. Över de vidsträckta alvarmarkerna ljuder lärkornas oavbrutna drillande som då och då bryts av ljungpiparens eller storspovens sorgmodiga stämma. Ibland hörs ett rasslande ljud över kalkstenshällarna och då är det, den svårupptäckta, sällsynta rosenvingade gräshoppan som är i farten. In till leden finns två fina fågellokaler Frösslundamossen och Möckelmossen. Går du i dimman kan du vara säker på att du förlorar både färdriktning och tid efter ett tag på den vidsträckta Alvaret och hamnar i den spännande berättelsen Skumtimmen. Vill du på ett lustfyllt sätt lära dig mer om Öland kan du läsa fler av Johan Theorins spännande böcker. Han är uppväxt på Öland. Mitt bästa tips är Skumtimmen som även är filmad med Lena Endre i huvudrollen, en mycket bra bok och film.