söndag 16 juli 2017

Södermanland

Några älvor som dansat i sommarnatten nära en stilla sjö fick plötsligt för sig att de vid soluppgången skulle dansa ut på vattenspegeln och försöka fånga ljuset med sina vingar. De tänkte ta något av ljuset med sig för att senare kunna lysa sig fram under jorden där de bodde. Men ljuset skimrade bara till och flydde under dem tvärs igenom deras glasklara vingar eller kastade sig ut åt alla håll som vingglitter och vattenglitter, en annan del flydde in under vattenspegeln. Förvånade av ljusets lätta sätt att gäckas med dem utan att bjuda motstånd gav sig älvorna av. På återvägen från vattenspegeln sade en av älvorna: Detta är minst tiotusende gången vi har försökt fånga hem ljus och minst lika många gånger har vi blivit förvånade när vi inte kunnat. Ändå är det bara en gång sade en annan älva. Men varje gång är den ny. Därför är en dagslända, som faller efter några timmars flykt, lika erfaren som den åldrige bonde, som just nu ger sig ut på sjön med sin båt.

Likt Sörmlänningen Harry Martinsons ord i Doriderna är Sörmland en svårfångad pärla vars landskap inte låter sig fångas eller kategoriseras men ändå vill jag så gärna göra ett försök att samla dropparna av glöd i en vattenspegel.



Näckrosen är Södermanlands blomma. Den vita Nympfea alba påminner om näckens framfart och alla de sjöar som finns samlade i Sörmland.
Nyköping
I sydöstra änden av Sörmland tronar Nyköping långt inne i viken där Nyköpings hus har en framträdande roll. Under medeltiden stod ett maktspel mellan de tre polerna kungen, kyrkan och adeln. Mellan dessa tre var ett ständigt maktspel som kan liknas vid ett schackspel, där flyttningen av en enda pjäs kan förändra spelets gång. Nyköpings gästabud är kulmen på en sådan omgång schack. Birger Jarl, farfar till kung Birger och hertigarna Erik och Valdemar, var aldrig kung. Men genom att placera sina pjäser klokt kunde han styra Sverige. Han lät 1250 sin son Valdemar väljas till kung. Sonen Magnus (Ladulås) gjorde han till hertig, adelns förnämsta representant. En tredje son, Bengt, blev biskop. Genom lämpliga giftermål för sig själv och sina barn knöt Birger Jarl släktförbindelser med kungahusen i Danmark och Norge. Han ställde upp pjäserna på maktens spelbräde så, att oberoende av pjäsernas förflyttning, skulle han alltid stå som segrare. Magnus Ladulås gjorde 1275 uppror mot sin bror och trängde undan honom från tronen och försökte därefter göra en lika elegant speluppställning som sin far. Nu blev det inte riktigt som Magnus hade tänkt sig utan de inbördes krigen fortsatte och 1317 bjöd Birger in hertigarna till Nyköpings hus där ett gästabud skulle befästa den nya uppgörelsen men Birgers egentliga syfte var att återta den maktposition han förlorat. Sen gick det som det gick, alla förlorade och nya aktörer trädde in på scenen och ställde upp pjäserna på nytt. I år 2017 är det 700-årsjubileum av den historiska händelsen “Nyköpings Gästabud”. Detta firar Teater Sörmland med att sätta upp en helt nyskriven version av det årliga sommarspelet på Nyköpings Hus.
 


Nyköpingshus med Gråhäger i ån nedan och vacker inramning i det tredje fotot



 
Oxelösund
Utanför Nyköping ligger Oxelösund och naturreservatet Femöre ute vid Östersjön, väl värt ett besök. Om man är intresserad av krigshistoria finner man här även Femöresfortet, där det finns många hemliga gångar att upptäcka som inte alltid är låsta och tillbommade ;-)


Vill man uppleva havets råhet ska man söka sig till fyrarna som av naturliga skäl ligger på de mest ogästvänliga platser och varnar fartygen för grynnor och skrymt


 
Söder om Oxelösund finns Tunaberg som Ulf Peder Olrog har satt på kartan genom visan Slaget i grusgropen eller som de flesta mins den som Samling vid pumpen Tunabergare hitåt. Eddie Medusa har hottat upp den men håller sig förstås till  den sörmländska dialekten. Håll tillgodo! I Nyköpings park hamnade vi mitt i dansens virvlar, även om det inte är Byskhyttans dansbana så påminner den om gamla tider och slaget i grusgropen skulle lika gärna kunna hända här som där.
 
 
Stjärnholms slott är en stiftsgård som man hittar mellan Nyköping och Oxelösund. Här kan ma bo och äta gott men om man inte vill boka in sig kan man bara  gå en promenad i skulpturparken. Jag lovar dig en annorlunda upplevelser med många överraskningar
 

- mer än det lilla hjärtat förstås
 

  • gallery image
  •  
  •  
  •            
  • gallery image
 
 
 

Båven
Mitt i Sörmland ligger sjön Båven som splittrar upp landskapet genom sina många och långa fjärdar och sund. Ibland tror man inte att det är Båven som man ser för det glittrar alldeles för långt bort men visst är det Båven. Här finns Europas tätaste bestånd av Fiskgjuse som också är Sörmlands landskapsfågel. Kring Båven hittar man den berömda Sörmlandsnaturen koncentrerad med ängar, ekhagar, bördiga åkrar och glittrande vatten. Det är här som älvorna söker sitt ljus men som vattenspegeln gäckar och retas med dem. 

Dagnäsöns naturreservat består av en halvö i Båvens sydöstra del. I reservatet finns en vandringsslinga som tar dig runt halvön. Från slingan får du fina vyer över Båven. Naturen är omväxlande med markanta bergspartier, grusåsar, hagar och lundar med en rik flora.  På våren kan du njuta av gulsippa, lungört och många andra vårblommor.  Faunan domineras av klarvattensjöns arter som fiskgjuse och storlom. Landskapsbilden i reservatet präglas av Båvens flikiga vattensystem och Klevalandets mäktiga förkastningsbranter.




Trosa
Tullgarnsslott är ett av de kungliga slotten som jag har besökt två gånger utan att för den delen ha förstått att så var fallet. Jag tror att förvirringen består i att jag besökt slottet under vitt skilda premisser i två för mig skilda liv. Första gången var tillsammans med vänner då vi bodde  i deras sommarnöje på Mörkö, en sekelskiftesvilla med ett otal rum, en midsommar. Andra gången då jag bodde i Trosa under en sommarvecka med min nuvarande man. Men Tullgarn har fått många långt mer upphöjda besök än mina. En vacker sommardag 1908 lade den ryske tsaren Nicolai den II till vid Tullgarns brygga med sin 112 meter långa yacht, inredd med mahogny och kristallkronor. Händelsen var inte riktigt så ovanlig som den kan te sig då det svenska kungahuset har släktband med den ryska tsarfamiljen genom bland annat drottning Viktoria. Dessutom hade Viktoria och Gustav den V:s son Wilhelm gift sig med storfurstinnan Maria Pavlona. Det var ändock med stort pompa och står som tsarfamiljen anlände. I biljardrummet på Tullgarn hänger en rysk tavla med tsarfamiljens avfärd från slottet. Det var sista gången som familjen tog sig till Sverige. Nio år senare utbröt den ryska revolutionen och strax efter mördades hela tsarfamiljen. Slottet ska med fördel ses från havssidan, där det möter upp dig då du kommer med din båt, i all sin prakt. Parken har kvar en del av de ovanliga träd som planterades i början av 1900-talet men har även fått nya inslag i form av dammar med vackra växter. Trosa är en söt liten vattenstad men för mig lite för söt och gullig nästan som sockervadd på Liseberg. Jag skulle vilja rekommendera ett boende som vi nyttjade i staden men tyvärr är den byggnaden såld däremot finns ett hotell som jag hört mycket gott om, Bomans personligt och unikt på många vis. Ska jag till Trosa igen? Ja, kanske men då ska jag bo på Bomans för som jag ser det är bara hotellet värd en resa.
 
 
 
Mariefred
Gripsholms slott
 
 
 
Målarkonstens historia
I svensk historia börjar medeltiden omkring år 1000 och epoken sträcker sig till 1520 då Gustav Vasa blev kung över Sverige. Från 1100-talets första hälft till omkring 1250 domineras måleriet av den romanska stilen. I dag finns endast ett fåtal romanska kalkmålningar kvar, merparten av dem finns i Skåne. Den äldsta och bäst bevarade målningssviten hittar du i Mariakyrkan i Vä, sydväst om Kristianstad. Det romanska måleriet ersattes av en elegantare stil, den gotiska stilen. I Södra Rådas gamla kyrka, Gullspångs kommun, fanns några höggotiska målningar målade direkt på timmerväggarna. Målningarna finns bevarade i minnet på elektroniskt vis då kyrkan brändes ner men nu håller på att restaureras. Den gotiska perioden varade i Sverige till ungefär mitten av 1400-talet men det går inte att ange exakta årtal då stilarna romansk- och gotisk stil förekommer parallellt. En mycket väl bevarad sengotiskt måleri kan du se i Härkeberga kyrka, norr om Enköping. Albertus Pictor, Albert målaren är med säkerhet upphovsman till måleriet i Härkerberga medan flera kyrkor har fått sina tak målade av Alberts lärlingar.
På 1500-talet präglades Europas konstliv av renässansen, pånyttfödelsen. Nu hade målarna lärt sig att blanda färgpigment med linolja och byggde upp sina oljemålningar i tunna färgskikt som fick motiven att vibrera av liv. Konstnärerna kunde återge djup i rum- och landskapsmåleri vilket innebar ett stort framsteg för återbildandet. Men i Sverige var det först långt in på 1500-talet som renässansmåleriet slog igenom, det var främst genom vår kung Gustav Vasas intresse av att framställa slott och herresäten i Sverige som vi fick hit det nya måleriet. Gustav tog hit målare från Tyskland och Nederländerna. De inhemska mästarna kopierade de främmande artisternas förlagor. Resultatet blev Vasarenässansen som är särskilt påtaglig genom arkitektur och skulptur. Gustav Vasas tavelsamling på Gripsholms slott i Mariefred omfattar 92 nummer däribland kända verk såsom kung Gustav Vasa och hans son Erik den XIV. Hertig Karls kammare i Gripsholms fängelsetorn inreddes på 1570-talet. Rummet är en av landets mest välbevarade 1500-tals interiörer med dekorationsmåleri i taket och snidade väggpaneler som med sina klara färger avslöjar renässansens ideal.  Renässansen sträcker sig fram till 1600-talet då porträttmåleriet tar fart och än mer finns att hämta på Gripsholms slott. 1600-talet är den dramatiska barockens tid som bland annat gestaltas i David Klöcker Ehrenstrahls målning Brunnmästaren i Medevi, målad 1686 och återfinns även den på Gripsholms. Nu börjar ni säkert förstå att jag gör reklam för Gripsholms slott i Mariefred
 
Efter besöket i slottet är du ganska slut och vad passar då inte bättre än en tur med Ångfartyget S/S Mariefred som tar dig till Taxinge slott där du kan avnjuta norra Europas största kakbord med 65 sorters hembakat, från smörgåsar till delikata tårtor. Ånga som ånga kan fås i Mariefreds ångtåg som även det kan ta dig till Taxinge.

Väl tillbaka till Mariefred passar en tur på Grafikens hus. Jag besåg den intressanta grafikern Mamma Anderssons utställning 2009 innan någon dåre brände ner Kungsladan 2014. Nu finns grafikerna i centrum av Mariefred, ingen brand knäcker ett konstnärscentrum.

Lika lite som årets tand inte kan rasera ett slott fullständigt. Mälsåkers slott på Stallarholmen utanför Strängnäs är ett bra bevis på motsatsen.

   I början av 1990-talet valde konsthögskolans arkitekturskola i Sthlm ut Mälsåkers slott som restaureringsobjekt för sina elever. Nu drivs slottet med ideella krafter. Föreningen arrangerar utställningar, konserter, visningar och andra evenemang på slottet – allt med ambitionen att göra Mälsåker till ett levande slott och ett omtyckt utflyktsmål. Bli gärna medlem och stöd verksamheten!
 
 
 
 
 
 
Strängnäs                         
Varje torsdag från den 29 juni till den 3 augusti anordnas dramatiserade stadsvandringar i Strängnäs.
Det är en promenad genom stadens äldsta delar och genom vår historia. Du får bland annat träffa biskopar och munkar, uppleva kungaval och den stora stadsbranden 1871. Ett utmärkt vis att lära känna Strängnäs som har anor tillbaka till medeltiden. Vandringarna utgår från Grassagården i centrala Strängnäs. Gården är väl värt ett besök i sig med goda bakverk och smörgåsar i fin miljö.
Utställning på Mälsåkers slott 2017- Twirling Shadows - en hyllning till det feminina, det graciösa och subtila i harmoni med det maskulina, rigida och kraftfulla, bräcklighet som kontrasterar det mäktiga och majestätiska. Den är nuet i harmoni med det förflutna - det förgängliga och tidlösa i en gemensam rörelse. Fotografierna representerar en sårad och trasig ballerina, en härjad byggnad och en längtan om restaurering. En hyllning till alla som bär på svårigheter, som successivt återvinner sin glans och åter tar sin rättmätiga plats – om än i en annan form. Bilderna åtföljs av Rosanna Gunnarsons specialkomponerad musik. Strängnäs domkyrka ligger fint i slutet av den kullerstensbelagda Gyllenhjelmsgatan. Den 6 juni 1523 valdes Gustav Vasa till kung över Sverige vilket har gett upphov till att vi firar Sveriges nationaldag den 6:e juni. Strängnäs är en vacker stad full av olika sommarevenemang som jag gärna återvänder till.


Hamnen i Strängnäs
 
Eskilstuna
Teaterladan och sommarteater i Rademachersmedjorna ett verk av Carl Braunerhielm. Första gången jag vari Eskilstuna missade jag totalt de gamla smedjorna som ligger lite utanför centrum av staden. Jag var istället där för att närvara vid en konsert med John Holm vilket jag definitivt inte vill ha missat. I år turnerar John igen vilket är en uppenbarelse för många. John samarbetar med Per Gessle och utmaningen är större än någonsin för den folkskygge artisten som hållit sig utanför rampljuset under fyra decennier. Den 11augusti kommer han till East West i Örebro. Han och Carl har vissa beröringspunkter båda ansågs som människor som går emot strömmen. Calle bodde i ett litet grått hus vid Eskilstunaån där gästfriheten var stor och cigarröken stod tät kring museimannen och teaterapan Calle. Carl var en unik kulturpersonlighet liksom John var och fortfarande är. Carl däremot dog 2012 och men innan dess hann han få en gränd uppkallad efter sig i Eskilstuna Herr Carls gränd. Carl hade ett stort socialt engagemang och stod upp för de ensamma och hemlösa. Varje år under tre decennier anordnade han en glöggfest hemma hos sig på Tomas-dagen, köerna var långa och hos Calle var alla välkomna. Calle är en av eldsjälarna bakom teaterladan och sommarteatern i Eskilstuna. I år spelas Sommarfarsen "Ett par för mycket" på Braunerhielmska Friluftsteatern vid smedjorna. Carl Braunerhielm är en av de personligheter som porträtteras i boken De ovanliga av Åke Mokvist. Han och John är en av alla som kan stå för citatet "Bara döda fiskar simmar mot strömmen"

 
John Holm i egen hög person med en av alla sina suggestiva framträdanden
 
 
 
Julita gård - Sveriges lantbruksmuseum.
Julita gård ligger i hjärtat av Södermanland vid sjön Öljaren, cirka 25 km nordväst om Katrineholm och söder om Eskilstuna. Julita gård ägs och drivs av Nordiska museet. I den bevarade miljön från förra sekelskiftet finns utställningar och evenemang för stora och små. Här finns en vidsträckt park, trädgårdar, örtagård, vackra och välbevarade byggnader och interiörer, gårdsmejeri, brandstation, tegelbruk, väderkvarn, såg och allt annat som hörde ett storgods till. Fruktträdgården på Julita gård är speciell. Som ett av de första museerna i världen arbetar Nordiska museet med att bevara levande samlingar för eftervärlden. Sedan länge firas äpplet vid årliga Äppeldagar på Julita gård. Fruktträdgården på Julita gård är speciell – som ett av de första museerna i världen arbetar Nordiska museet här med att bevara levande samlingar för eftervärlden. I september dignar det av frukter i mer än 240 träd från över hundra äppel- och päronsorter, allt ifrån tidiga Astrakaner till Järnäpplen som mognar först följande vår.
 

ÅRLIG KAMMARMUSIKFESTIVAL

Julitafestivalen hålls i år 2017 för 24:e gången och erbjuder 5 konserter i Julitas museibyggnad. 
Konstnärlig ledare för festivalen är pianisten Carl Pontén. Som 18-åring reste Carl till Florens i Italien efter att ha fått stipendier från italienska kulturinstitutet i Stockholm. I Italien studerade han för Prof. Pietro Rigacci. Sedan även i kammarmusikklassen för Prof. Dario di Rosa och Prof. Maureen Jones i Trieste (Scuola superiore di musica da camera del Trio di Trieste). Carl startade 1994 Julitafestivalen – Internationell Kammarmusikfestival- på Julita Gård och 2002 Swedish International Duo Competition, Sveriges första internationella kammarmusiktävling.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
 





 

        

Sidinnehåll 2

 

 


 
 
 
 














 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar