Vättern är en speciell sjö som ligger mig varmt om hjärtat. Det är inte bara det att den är Sveriges andra sjö i storlek utan den är så djup och klar att dess kristaller likt bråddjupet i Loch Ness drar mitt sinne ner i dess djuphavsgrav. Min känsla för Vättern är svår att beskriva mer än att den fascinerar mig och att jag älskar dess djupblå palett. Bara det att man här finner Sveriges godaste insjökräftor talar för Vätterns klara vatten. Och vet du vad vattnet är klart godkänt för att dricka som det är, här behövs inga filter. Egentligen borde jag gilla Vänern bättre för den är min hemmasjö där jag växt upp men Vättern är vackrare. Jag håller med Verner von Heidenstam som sade " Även med förbundna ögon och utan vetskap var jag befunne mig, skulle jag genast kunna skilja Vätterns vågplask från alla andra sjöars" Vi kan börja på Övralid då vi ändå pratar om trollen.
Övralid ligger på ett berg med vacker utsikt över Vättern intill Motala stad. Övralid var von Heidenstams hem under många år, det är numera museum. Men man behöver inte gå in där utan det räcker gott och väl enligt min mening att slå sig ner på krönet till utsikten och dela plats med Verner där han själv satt och filosoferade över livet och sina kvinnor. Lite längre ner i parken ligger ett välbesökt café inbäddad i grönska. Det är Farfarsstugan som är berömda för sina räksmörgåsar fyllda till brädden med stora fina räkor, mums! Här kan man få både sockerfria och glutenfria bakelser samt mycket gott kaffe. Motala är en mycket vacker stad där det finns massor att göra och att se på men om jag ska nämna några så tror jag nog att strandpromenaden från ett sommarstugeområde strax norr om staden längs Varamobadet är en bra start. Stoppa gärna fötterna i det kylslagna Vätternvattnet och spring längs playan med en lagom längd av 5 km enkel väg. Från stan kan du ta en turbåt till Borensberg över den lilla fina sjön Boren. Du hamnar då på en del av Göta kanal, alltså du vet den där kanalen som alla vill cykla längs med och njuta av slusslivet. Just vid Borensjön får man ta båten om man ska fortsätta sin cykelsemester förbi Motala ut till Mem i Östersjön. I Borensberg kan du kliva av och titta runt bland de små mysiga och genuina butikerna samt äta god mat på Gästgiveriet. Apropå cykel så utgår Vätternrundan från Motala varje år i juni. Jag känner många goda vänner och släktingar som har cyklat sig runt de 30 milen. Har nog aldrig sett sådana svartblå stora blåmärken på någon som hos dessa cyklister men pröva du också om du inte är rädd för lite öm rumpgump. Det är inte bara cyklister som sliter i backarna utan för femte året i rad går det Nya Broloppet av stapeln den 16 september i Motala. Då kommer jag att stå där och heja på min käre man som tänker ta sig runt hela 10 km. Vi kommer att bo på Varamobadet i helt nybyggda stugor, ser fram emot denna lilla resan. Inne i stan finns Motormuseum och Rund Radio Museum. Visst känner du igen uttrycket "Stockholm-Motala" anropet som utgick från Rundradiostationen antyder på att telegrafstationen var centralt belägen och det var även därför den anlades i Motala 1926, därför att den låg "mitt i Sverige" och att dess signaler räckte ända fram till Göteborg och till Stockholm. "Stockholm-Motala". Knappt två mil norr om Motala i Östergötland ligger Medevi Brunn, Nordens äldsta hälsobrunn och ett unikt kulturminne från tiden runt 1700-talet. Här har jag strosat runt bland den då lite fallfärdiga miljön och "druckit brunn", meningen var att vattnet skulle göra en friskare och sundare, inte vet jag men vattnet smakade gott. I Medevi finns en intressant bowlingbana helt av trä, men du får leta efter den då den nästan är helt överväxt av gräs och annat ogräs. När du har travat runt en stund måste du nästan slå dig ner vid Schweizeriet och lyssna på Medevi Brunnsorketer. Det gjorde i alla fall vi.
Nej nu är det på tiden att vi lämnar Motala. Vi drar oss bara några kilometer söderöver till Vadstena.
Där man naturligtvis måste besöka klostret med Birgittiner nunnorna men även strosa runt i staden och besöka alla antikvariaten. Birgitta Birgersdotter födde 1303, hon blev tidigt moderlös och giftes bort vid 13-års ålder. Hon och lagman Ulf Gudmarsson fick åtta barn tillsammans. Mest känd är dottern Katarina som likt Birgitta helgonförklarades. Birgitta fick visserligen sin uppenbarelse tidigt i livet men hon har aldrig varit i Vadstena kloster som man kan tro utan det var först efter hennes död 1373 som klostret uppfördes och hennes dotter Katarina blev föreståndare på Vadstena kloster. Birgitta var en stark och självständig kvinna som tidigt lämnade Sverige och sina barn för att bege sig ut och missionera i världen. Som socialarbetare tycker jag att det är en skam att vi helgonförklarar en kvinna som överger sina barn och stannar borta i över tjugo år. Birgitta dör i Italien då har hennes man gått bort för många år sedan. Bland annat Lohmans antikvariat på Storgatan kan förse dig med mer kunskap om Vadstena och dess omgivning.
Alvastra klosterruin vid foten av Omberg måste du besök, mer intressant än Birgitta klostret i Vadstena enligt mig
Alvastra klosterruin.
http://wadbring.com/historia/sidor/alvastra.htm på Bengans historiesidor får man en lättöverkomlig bild av många intressanta händelser i Sverige, kan rekommenderas.
Omberg i Ödeshög. Runt Omberg finns en av Sveriges finaste slinga. Omberg erbjuder ett rikt friluftsliv med många sorters vandringsleder. Här finns alltifrån en knappt 1 km lång stig genom bokskogen som är anpassad för synskadade och tillgänglig med rullstol, barnvagn eller rullator, till en 2,7 mil vandringsled runt hela berget och är en del av Östgötaleden. vid foten av det långsträckta Omberg finner du Rödgavels grotta, den största av 15 grottor längs branterna mot Vättern. Genom taket i Rödgavels grotta sipprar vattnet ner i sjön. Enligt sägnerna om Omberg är det drottning Omma som sörjer en förolyckad friare. Kalla vintrar fryser drottning Ommas tårfloder till långa istappar inne i grottan. Isstoderna tar gestalt efter de vättar, troll och medeltida munkar som genom tiderna sökt skydd i grottan. Grottan sträcker sig 21 meter in i berget, med en takhöjd på 12 meter. Tyvärr kan du bara nå grottan med båt. Hjässan är ett annat populärt besöksmål. Hjässan är Ombergs högsta punkt. Runt Hjässan finns lämningar efter Hjässaborgen, den största av Ombergs tre fornborgar, som en gång ståtade med en 450 meter lång och 1,5 meter hög mur. De naturligt branta stupen kring Hjässaborgen gav också ett mycket bra skydd mot fiender. Från Hjässan har du utsikt mot bland annat fågelsjön Tåkern, i mina ögon den tredje mest intressanta fågelsjön i Sverige.
.
Gränna.
Gränna är i mina ögon en överdrift i kommersialism. Visst är
staden pittoresk. Visst finns här flera hantverkare som skapar både tavlor,
skulpturer och grisar men vad finns här mer att se och göra än att trängas med
turister. Kanske har jag varit i Gränna alltför många gånger för att jag nu ska
kunna uppskatta dess skatter. Jag hoppar gärna staden och dess kladdiga
karameller och hänkar över med färjan till Visingsö för jag vill åka Remmalag.
Visste du att man kan ta färjan på andra sidan Visingsö över till sommarstaden Hjo.
|
Jönköping
Jönköping är
däremot en stad i min smak. Tillsammans med Huskvarna bildar den en stad i
lagom storlek så att man inte tröttnar på den. För mig är Jönköping John Bauer,
tändsticksmuseum, shopping i mysiga designbutiker och god mat. Maten ska du äta på Neuvo Elegance Osteria N.E.O. vid John Bauerbryggan inne i stan. En Spansk-inspirerad restaurang av multikocken Tommy Myllymäki. John Bauer-muséumet
har varit bättre och gett mer men kanske kommer det igen. Bauer skildrar den
svenska naturen, de täta skogarna där ljuset strilar ner genom de mäktiga
trädkronorna. Han målar mystiska och magiska platser som omedelbart känns igen
av alla som någon gång har varit i en svensk skog. Sagokonstnären växte upp i
Jönköping och under sitt korta liv återvände han ständigt till trakterna kring
Vätterns södra spets. Han fann ro och stillhet i det unika landskapet och denna
upplevelse får stor betydelse för hans konst. På långa skogsvandringar, aldrig
utan skissblocket under armen, omslöts han av den småländska skogen. Han
tecknade oavbrutet, samtidigt som hans fantasi flödade fritt och obehindrat.
Det är i dessa stunder som John Bauers säregna sagovärld föds. Nedan Johns självporträtt på Ester och på honom själv samt Esters egna självporträtt på henne själv.
Esther Ellqvist är Johns sagoprinsessa och hans livs stora
kärlek. Hon är vacker och livfull med långt, guldfärgat hår – en förlaga till
de prinsessor som syns i Bauers konst genom åren. John och Esther träffas under
tiden på Konstakademin, där de är studiekamrater. Esther är en ambitiös elev
som har alla förutsättningar att bli en framstående konstnär. Men liksom många
andra kvinnor vid denna tid väljer hon äktenskap och familj före karriär och
egna ambitioner. Enligt den rådande tidsandan är den konstnärliga utbildningen
en passande sysselsättning för unga flickor – tills de gifter sig förstås.
Jag har letat efter konstverk av Ester men det var svårt och
jag fann då att det nästan inte fanns några utanför hennes barndomsfamilj. Jag
vill därför hänvisa till en C-uppsats som Elisabeth Malmborg skrev 2008 http://www.diva-portal.org/smash/get/diva2:239690/FULLTEXT01.pdf
2009 visades en utställning med Esters samlade verk på
Länsmuseet i Jönköping men från denna finns inget kvar att se. Esters liv finns även gestaltat på film. Vart den tagit vägen vet inte jag, verkar som om den har försvunnit som det mesta som finns/har funnits kring Ester.
John Bauer har gjort illustrationerna till Bergakungen och Grieg har komponerat musiken till Bergakungens sal. Lyssna!
När jag tänker på Jönköping så tar Calle Örnemarks över synfältet för min del. Det kan inte hjälpas men för de som vet så var Calle en kontroversiell konstnär som på 80-talet drev upp känslor av avsky men också av beundran. Själv tillhör jag beundrarskaran. Calles verk kommer alltid att finnas kvar i mitt minne även om de flesta nu är rivna. Calle själv såg hans egna verk som förgängliga med en levnadstid på ca trettio år. Calle gick bort 2015 men en del av hans verk finns avbildade och utlagda på nätet.
Calle Örnemarks Ballongfärden kollapsade 2008
Hjo, trästaden vid Vätterns västra strand fick 1990 Europa
Nostras hedersmedalj för en av de bäst välbevarade trästäderna i Europa.
I Hjo går du upp med ett glatt humör och beger dig genast ut
i löparspåren söder om staden efter frukost. Du springer på lätta fötter längs
alla de små mysiga badplatserna kring Vätterns strand ner till den medeltida
kyrkan och tillbaka upp till parken där du likt barnen ger dig i kast med
utegymets alla redskap
Därefter blir det ett svalkande dopp i Vättern eller ett mer humant i den uppvärmda poolen med utsikt över Vättern. Vila kvar i den alltid skinande solen en stund innan du går till närbelägna glasställe och slevar i dig en kulinarisk upplevelse.
Efter glassen tar du tåget och låter dig bli guidad runt Hjo
samt får lite historia på köpet kring bla annat tvåltillverkningen i Hjo som
finns kvar på gatan.
Säkert så suger det i magen igen och du strosar ner till fiskebodarna i hamnen där du äter nyrökt Sik, mums! efter fisken går du upp till parken och spelar ett parti schack med jättepjäserna och en värdig motståndare. Publiken hejar på från alla håll. Shoppingsugen? Gå gatan upp, titta in på gården och leta fynd i Kihlbergsgårdens Antik och kuriosa. Är du stadd vid kassa tittar du in hos Fire Birds, i granndörren och ger dig själv ett exklusivt hantverk i läder. Trött i benen? Kanske är det dags för en middag vid en av alla restaurangerna nere vid hamnen. Där sitter du länge och njuter av folklivet, en god middag och en svalkande dryck innan du tar en skön promenad längs Hjoåns dalgång, lång eller kort, du väljer själv. Hör du musiken i fjärran? Nu är det dags att bege sig längre bort i parken till utomhusscenen för du vill inte missa allsången i Hjo. En dag av alla går mot sitt slut och du stövar sakta ner emot Vätterns strand för att möta solnedgången.
Karlsborg. Idas brygga och Karlsborgs fästning nu har du gjort stan och det är dags att passera. Handla gärna i ICA-affären på vägen. Ta nu inte stora vägen upp mot Askersund utan gör en liten avstickare till Forsviksbruk, enda vettiga behållningen av Karlsborg. Ett Industriminne ute i obygden som kommer att göra dig hänförd. Varsågod!
Igelbäcken och Utnäset ligger mitt emellan Karlsborg och Askersund med Tiveden området till vänster. Utnäset ligger i Vätterns skärgård, ett naturreservat som är mycket väl värt att besöka. Det går en naturstig på 3 km runt området. Vackra stenhällar att sola på, grillplatser och rik flora.
Askersund. Askersund är för mig den stad där jag skulle kunna bli permanentboende ytan att må alltför illa. Askersund har allt! Naturen inpå knuten. Vattnet rakt in genom staden. Levande aktiviteter som inte är dagsfjärilar utan står sig över tid. Vill du bo här så rekommenderar jag hotell Vättern, trevligt med gym och spaanläggning där du kan ta klivet direkt ner i kanalen för ett dopp. Mat äter du med fördel på Värdshuset Sundsgården. De har den nästbästa fiskmenyn i Sverige, ätit en mycket god strömming med potatismos och rårörda lingon. På Stjernsunds slott har de kakbuffé och spökvandring. Vill du stanna inom stadens område kan du gå ner på torget till café Tutingen, gott, hemtrevligt med vacker innegård. Deras elljusspår leder dig till friluftsmuseet där det serveras bakelser och lunchbufféer. Orkar du inte mer mat kan du bara slappa i området och njuta av den vackra-stillsamma miljön. En liten bit söder om staden efter att du har passerat sångarprinsens kulle hittar du naturreservatet Harge uddar, passa på att ta ett svalkande bad efter att du har klättrar runt bland de karga stenblocken. Sist men inte minst kan du lyssna till en av alla konserterna som Askersunds kommun ställer upp i det nybyggda kulturhuset; Sjöängen ner vid strandparken.
|
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar