Kan det vara möjligt att servera guldkorn från detta stora landskap, men jag tror det eftersom jag känner det så väl, mitt hemlandskap. Jag exkluderar Vätternområdet som har fått en egen sida; "Vättern runt" och Tivedenområdet som också ska få en egen sida. Då har vi i princip kvar Göta Älvdalen, Skaraslätta och Sjuhäradsbygden.
Sjuhäradsbygden
De sju häraderna bestod av Gäsene, Ås, Veden, Bollebygd, Mark, Kind och Redväg. I dem ingick ett större antal socknar. En socken är ett äldre namn på en landsortsförsamling. Socknen hade en sockenkyrka och styrdes av en sockenstämma. Socknarna var en föregångare till våra dagars kommuner. Min tolkning av Sjuhäradsbygden stämmer inte alls med hur den var geografiskt uppdelad eftersom jag håller mig till dagens kommuner och socknarna var delar av olika kommuner men jag tar mig friheten att prata om Sjuhäradsbygden i varje fall, så det så. Och vi börjar med Borås.
Borås små guldkorn enligt mig är Mölarps kvarn i Fristad. Lederna som utgår från Bredareds IF/Klockaregården. Vänga mosse. Det kan kanske tyckas underligt att ta fram en massa skog när det handlar om storstaden Borås men jag vill visa på den fina landsbygden och ställen som du kanske annars inte kommer till. Därför slår jag ett slag för bygden kring Borås och visar några kort från området där vi hyrde vår stuga vid Lassesjön.
Mölarps kvarn
Bredared
Bredared är ett fint litet samhälle norr om Borås. Förr fanns här en lanthandel nu finns bara kyrkan kvar och en bra golfbana. Naturen kring orten är mycket fin och väl värt ett besök. Från Klockargården i Bredared utgår fyra motionsspår/vandringsleder med en spårlängd på mellan 2,5 km och 1,3 mil. Från idrottsplatsen ett elljusspår på 2,5 km. Cykla mountainbike och åka skidor går också bra i spåren. Bredareds IF är en välskött förening där min svåger är engagerad sedan många år tillbaka.
Vänga mosse
Här finns det lättgångna vandringsleder på 4,7 km som delvis går på spång över mossen. Det finns även en kortare runda på 1,8 km som är anpassad för de som behöver hjul för att ta sig fram. Mossen har ett rikt fågelliv och ger tid för komplentation.
Lassesjön i Borgstena. Här hyrde vi stuga en sommar. Vi hyr ofta privata stugor och det fungerar utmärkt. Livet på landet all sin enkelhet.
Alingsås, en favorit som absolut inte hör till Sjuhäradsbygden utan till något annat. Staden ligger i Sveriges västra sprickdalslandskap med sjöarna Mjörn och Anten. I ett soldattorp vid Anten tillbringade jag många somrar som barn. Kaféstaden Alingsås har ett blomstrande caféliv och en unik och äkta café- och bagerihistoria. Bagerierna växte fram redan på 1700-talet och cafékulturen i samband med industrialismen på 1800-talet. Alingsås caféliv och cafékultur överlevde till skillnad från många andra svenska städer tack vare kloka stadsarkitekter som stod emot rivningsvågen som svepte fram i Sverige på 1960-talet. Gamla hus bevarades och caféägare kunde vara kvar i gamla lokaler med låg hyra. Idag är staden känd som Sveriges kaféstad med närmare 30 caféer varav tre är med i White Guide. En av dem är Nygrens café där synliga tegelväggarna, sammetssoffor och kristallkronor ger caféet en härlig atmosfär. När vädret tillåter är det populärt att fika på den mysiga innergården. Här sitter man gärna länge och njuter av det hembakade brödet och bakverken. Ekologiska kaffebönor mals till varje enskild gäst och du kan njuta av såväl bryggkaffe, espresso och cappucino. Tedrickare har ett stort utbud av rött, grönt och svart te. Man kan förstå att White Guide har utsett Nygrens Café till ett av Sveriges bästa! Allt ljus på Alingsås. Mellan 29 september och 5 november ska du besöka staden för då är den upplyst. Alla konstverk, å-promenaden och staden är lyst från ovan till underjorden. Nu finns många städer som har efterapat ljussättningen under vintern men Alingsås var först och den lyser fortfarande som en klar stjärna bland Västergötlands städer. Passa på att springa ljusloppet "Running Lights" i oktober.
Nolhaga slott och park ligger på promenadavstånd från stadens centrum och är alingsåsarnas gröna oas. Här finns sporthall, simhall, elljusspår, bokskog, koloniträdgårdar, ”urskog”, naturreservat och sjön Mjörn med bad. Ett mycket vackert slott.
Gräfsnäs slottsruin är för mig sommar och bad, för en del andra i VG var det sommarkollo. Ruinen efter Gräfsnäs slott som byggdes i mitten av 1550-talet ligger vackert på en kulle som skjuter ut i sjön Antens norra del. Slottet beskrivs på 1700-talet som en av de mest praktfulla stenbyggnaderna i Västergötland med 50 rum, två höga torn och ett högt mittparti i tre våningar. I den stora vestibulen bar åtta pelare upp de vackra kryssvalven. De två runda försvarstornen stod i förbindelse med slottets källarvåning genom gångar inuti vallarna. Den siste som bodde på slottet var fiskaren Nils Andersson. Han använde ett par rum till vänster om huvudentrén medan svinstian låg i ett av de runda försvarstornen. Nils Andersson betalade hyran i fisk. Efter hans död använde traktens ungdom slottets gästabudssal till fest och dans. Till slottsbyggnadens slutgiltiga undergång bidrog prästerna i trakten som inte kunde acceptera att bygdens ungdom samlades i slottet. Genom att ta bort taket på slottet var vägen mot totalt förfall oundviklig.
Flera sägner och myter om Gräfsnäs slott har skapats och levt kvar från generation till generation under århundradens lopp. Hemliga gångar, mytomspunna skatter och skelettfynd i borgmurarna har ökat attraktionskraften i berättelserna om Gräfsnäs. En av de mer livaktiga sägnerna är den om de tre stora bränderna som drabbat slottet. Det var kvinnornas jobb att älta murbruk. Lermassan trampades med de bara fötterna, därefter bearbetade kvinnorna lermassan i timtal med mjuka spön. En av dessa fattiga arbeterskor skall enligt sägnen ha förbannat släkten Liliehöök på 1500-talet. Kvinnan ska ha sagt: "här skulle hat och bitterhet råda och ingen ägare skulle besitta slottet i mer än tre led och slottet skull brinna tre gånger och efter tredje branden förbli öde i all framtid". Spådomen som uttalades har slagit in. Gräfsnäs slott brann 1634, 1734 och 1834. Men varje gång byggdes slottet åter upp. Det nästan femhundra år gamla slottet blev en ruin så sent som under 1890-talet då prästerskapet beslutade att ta bort taket. Ett hus utan tak är sårbart, förfallet går fort då väder och vind får full frihet.
Det är inte omöjligt att även växt- och djurlivet kring Gräfsnäs slottsruin har bidragit till mytbildningen. Här finns gott om storvuxna ekar, hålträd, alléer och dammar som sätter fart på fantasin. Miljön är också mycket lämplig för exempelvis kattuggla och fladdermöss. Inte mindre än sex olika arter av fladdermöss har påträffats. Även själva ruinen erbjuder goda förutsättningar för fortplantning för vissa av arterna. Slottet omges av en lundartad slottspark med flera olika ädla lövträd t ex grov ek och ask, rödek, lönn, lind samt en märklig variant av storvuxen asp. Väster om ruinen ligger den numera torrlagda vallgraven, och runt den gamla karpdammen trivs olika sångfåglar i hägg- och alskogen. Mellan hasselbuskagen på Lekarevallen hålls årligen slåttergille. På Sofieholme finns grönvit nattviol, krollilja, rödblära och lundstjärnblomma. Varje år genomförs flera olika evenemang såsom Riddarspel, Hjulets Dag, Veteranbilskvällar, Valborg- och midsommarfirande. Anten-Gräfsnäs museijärnväg följer sjön Antens västra strand och har sin ändstation vid parken.
Skaraslätta
Skara. Sevärt är Skara domkyrka och Varnhems klosterkyrka. Barnaktivitet är Skandinaviens största vattenland: Skara sommarland. Vandra genom Vallebygdens Naturreservat. Spana på fåglar vid Hornborgasjön.
Skara domkyrka
De ligger på rad Vallebygdens naturreservat, på västra sidan av berget Billingen. Jättadal är en av de vackraste med ån och vattenfallet. På våren blommar blå och vita sippor och vårlök i de båda sprickdalarna: Jättadal och Öglunda. Leden är 3 till 5 km lång beroende på hur du väljer att gå den. Delvis är den ansträngande då vägen upp är brant. Stanna gärna vid Olofs källa, underbart kallt källvatten i branten upp. Jag rekommenderar även en tur kring sjön Flamslätt på 9 km. Eftersom lederna ligger tätt intill varandra kan man vandra från det ena till det andra och därmed få flerdagarsvandring. Det finns bra kartor som Länsstyrelsen lagt upp på nätet.
Hornborgasjön har ett vackert naturrum som ståtligt tronar ute i sjön på den östra sidan av Hornborgasjön. Här får såväl små som stora lära sig mer om sjön och dess fåglar men om du jagar tranor ska du ta dig runt sjön till västra sidan. Sjön är Sveriges viktigaste fågelsjö dit tranorna har kommit och mellanlandat sedan 30-talet då en bonde matade dem med potatis. För ett antal år sedan totalrenoverades sjön som då hade växt igen rejält och mist en del av fågelarterna. Arbetet pågick under flera år med experter vid rodret, det var viktigt att det gjordes rätt för att bevara de arter man helst ville locka till sjön och behålla. Man fick alltså välja vilka arter man skulle ha kvar för fåglarna har vissa egna premisser som de lever efter. Nu är den otroligt fin och väl värt ett besök. I mars kommer de första tranorna och vid månadsskiftet exploderar massan, rekord hittills 23000.
Ett mycket fint boende nära Hornborgasjön är Herrtorps qvarn. Där bor du både bra och trevligt med ån Flian nedanför fötterna. Vill då så kan du boka in bäversafari där på plats eller en guidad kanotsafari. Herrtorps qvarn har även en restaurang och en butik där de saluför ekologiska varor.
Varnhems klosterkyrka och ruin. I Varnhem vävs kultur, religion och hisnande historia samman med det magnifika området runt Hornborgasjön och Vallebygden. År 1150 slog sig cicterciensermunkar ner i Varnhem. De byggde upp en hel liten stad till sig själva med avancerade system för vatten och avlopp. Invid kyrkan finns både museum och Katagård som ger alla och envar en inblick i Sveriges historia.
Varnhem är platsen där "Arn", Jan Guillous romanfigur, föddes och fostrades. Han placerades i klostret som "oblat" det vill säga barn i Guds tjänst. Utanför Götene byggdes Arns värld upp, ett misslyckat kommersiellt projekt som nu står och förfaller. Se nedan.
Kinnekullebygden
Kinnekullebygden är fylld av medeltida historia. Man kan med fördel starta sin resa vid Husaby kyrka och därefter gå Pilgrimsleden upp till Forshems kyrka. Leden är 19 km och en del av Pilgrimsleden vid Falköping, Kinnekulle, Mariestad. Jag ger er en länk till Husaby-Forshem så kan ni spana vidare på den sidan. Det går utmärkt att cykla lederna eller att ta bilen från den ena historiska platsen till den andra om man vill. I trakten får ni inte missa Lasse i berget eller Kungslena kyrka. Från alla kyrkor och platser finns enstaka kortare leder att vandra i denna vackra bygd men man måste ta sig dit för att se och uppleva själv. http://www.skaraborgsleder.se/vandring/se_vandring_pilgrimsleden.html
http://www.pilgrimskaraborg.se/1/13/husaby-forshem/ Jag skickar med er även en video som berättar om Pilgrimsfärder i Kinnekullebygden
Pilgrimslederna går även över Vallebygden och ner till Varnhem i Skara. Bygden som reser sig kring Falköping, Skövde, Skara, Götene är en av Sveriges äldsta och här finns historiska lämningar från långt tillbaka.
Lite bilder från området som vi tog under en rundresa
Forshems kyrka |
Anne i Västerplana kyrka |
Västerplana kyrka |
Medelplana kyrka |
Bredsäter kyrka |
Kinnekulle
Uppe från Kinnekulle har du en vidunderlig utsikt bort mot Läckö slott. Här finns flera vandringsleder med vackra utsiktsplatser som är väl värda att gå. Säkert blir du hungrig under din färd och då kan du med fördel äta på Kinnekullegården. Här har jag ätit en av de bästa bufféerna någonsin. Du måste smaka.
Falköping
Förutom de historiska vingslagen över bygden som du kan finna både här och där så tycker jag att du ska dra dig upp på Mösseberg. Där finns flera utmärkta löparspår och till dem enkla boenden. I oktober går Mössebergslunken av stapeln. Falköping betyder också ost. Falbygdens osteria har goda rätter baserade på ost och i butiken kan du köpa av alla dess utbud. Åsle tå utanför Falköping, nedanför Ålleberg har Sveriges största samling av backstugor. De har nu skaffat sig en egen fin hemsida så jag länkar dit http://www.asleta.se/se/ Min farfar Fredrik är född i en backstuga vid Hova men det tar vi då vi kommer till sidan med Tivedens hemligheter.
Skövde
Tillbaka till Billingen där vi redan har varit på den västra sidan och besökt Vallebygden. Nu går vi upp på berget och drar oss till den östra sidan där vi hittar Billingehus friluftsområde. Här finns skidspår, slalombacke, pulkabacke, isbana, en 50 meters utomhusbassäng för simträning och en spännande aktivitetsplats som inbjuder till lek för hela familjen. Det finns också möjligheter att åka mountainbike i speciellt markerade cykelspår. Billinge hus hotell med spa, gym och inomhus pool kompletterar allaktivitetsberget Billingen. Flera lopp går av stapel i Skövde, det är bara att söka på Skövde IFK så hittar du. Balthazar Science Center ligger på Kavelbrovägen i Skövde och erbjuder spännande experimentverkstad för våra barn och unga. På K-B bageri & konditori, Käpplundavägen 3, finner du utmärkta konditorivaror för alla smaker. Ett helt glutenfritt bageri med café. God mat serveras på restaurang Glädjen i centrala Skövde.
Ines provar såpbubblebadet på Balthazar. |
Eskil med mamma Jenny i gruvtagen på Balthazar |
Lidköping
Norr om Skaraslätta, väster om Kinnekulle finner du Lidköping. Där ska du besök Rörstrands museum. Som barn var jag ofta där men då var det en fabrik i full verksamhet som spottade ut den ena tallriken efter den andra. Nu står museumet där som ett monument över svunnen tid. Mycket intressant. Naturligtvis ska du även besök ett av våra barockslott; Läcköslott, mestadels för den utmärkta operaföreställning som ges där varje år och för deras helt underbara slottsträdgård. Den innehåller växter som i denna gynnsamma miljö inte finns på många andra platser. Har även en örtagård som levererar purfärska örter till restaurang Hvita Hjorten i naturrummet vid Läcköslott. På Hjorten serveras goda måltider tillagade av grödorna från slottsträdgården och lokala grönsaksodlare, vänernfiskare, bönder och jägare. I Viktoriahuset i naturrummet kan du sova över eller varför inte ta in på Läckö naturcamping som ligger trolskt inbäddat strax intill Läcköslott och Vänern. Och visst gillar du väl rökt Sik, liksom jag?! Ta då vägen ut till Spiken och ät på en av de små fiskebodarna, både mysigt och riktigt gott i en genuin gammal fisksort.
Innan vi lämnar östra delarna av Västergötland så gör vi en avstickare upp emot Närke/Värmlandsgränsen. Där ligger Mariestad och tronar intill Vänerns strand. I Mariestad finns fina äldre stadsdelar bevarade med timrade träkåkar och rappade hus. På ön Marieholm vid Tidans utlopp i Vänern ligger Vadsbo Museum. Det är ett fd landstingshövding resistent som numera inrymmer Mariestads museum. Utanför denna lilla fina stad finns Lugnås Quarnstensgruva, ett industriellt friluftsmuseum som ligger i en stor parkliknande område. Här finns även Lugnås gitarrtillverkare den enda som är kvar i sitt slag och som ännu tillverkar gitarrer för hand. http://www.lugnasguitars.se/hem.html
På väg mot Göta Älvdalen passerar du Nossebro.
Där ska du stanna till den sista onsdagen i månaden för då är det marknad i Nossebro. Det är en av Sveriges största och äldsta månadsmarknader. Den första marknaden ägde rum år 1903, och än idag ger marknaden liv och rörelse i samhället med endast uppehåll i december. Sortimentet på Nossebro Marknad är brett och det finns garanterat något för alla smaker. Du kan fynda allt ifrån hantverk, godis, hushållsartiklar, blommor och kläder till ost och andra närproducerade matvaror. För mig som liten var det obligatoriskt att följa med till Nossebro Marknad åtminstone en gång per år. Då fanns även fler skobutiker, nu finns bara en kvar. Gillar du grejer från 50-60-talet, prylar och caféer kan du använda Nossebro som metropol för dina utflykter för härifrån utgår Retrovägen. Retro Nossebro föddes år 2010, då några retroentusiaster bestämde sig för att lyfta fram alla Nossebros fina interiörer och exteriörer från 50-, 60- och 70-talen. Följande lilla film visar med tydlighet på den dialekt där jag känner mig hemma
Läs mer om alla smultronställen och kommande retroevenemang på hemsidan. http://retrovagen.se/index.php?p=intro
Vi kan inte åka förbi Vara utan att berätta om Vara konserthus. Det är inte så gammalt men här ligger i dag ett av Sveriges största konserthus, kanske inte till det yttre, men väl till innehållet. Varje vår och höst presenteras ett nytt program. Ambitionen är att varje säsong spegla hela världens kulturliv och erbjuda både bredd och spets. På Vara Konserthus blandas klubbkvällar med familjeföreställningar och skolföreställningar. Klassisk musik möter jazz, country, pop och rock. Det bjuds på dans, teater, opera, musikal och stå-upp-komik. I Vara Konserthus organisation ingår ensemblen Bohuslän Big Band. Vara konserthus knyter även till sig ett flertal "Artist In Residence" varje år.
Göta Älvdalen
Nu var vi då äntligen framme vid mina hemtrakter i Göta Älvdalen och vi börjar med Vänersborg, Porten till Vänern, Sveriges största sjö och vårt enda innanhav värt namnet. Vänersborg-Trollhättan kallas Tvåstad. Här finns också Trestad (Vänersborg, Trollhättan- Uddevalla) och Fyrstad då även Lilla Edet får vara med och leka. Ursprungligen var Vänersborg den "finare" staden, residensstaden (som den är fortfarande) med de stora sjukhusområdena och Trollhättan arbetarstaden med de flerfaldiga verkstadsindustrierna ex NOHAB och Stridsberg & Biörck. Då fanns även en tydlig dialektal differens mellan Trôllhätte mål och Vänersborska och en retsam fientlighet mellan städerna. Allt detta är nu uppluckrat men lever kvar hos folket i de båda städerna.
Vänersborg
Jag tycker att du ska parkera din bil centralt på Fisketorget och sedan dra dig ner efter vattnet till Skräcklan, där finner du en av de vackraste parkerna i Sverige. Fler badplatser kantar din väg längs Vänerns strand bort till café Skräcklestugan och vidare till det mer vildvuxna Holmängen. Ta gärna med dig en fikakorg och ett fiskespö för du har en bit att gå om du vill ta dig hela gång- och cykelvägen runt Vänersborg. Längst ner på Holmängen tar du denna gång till höger förbi kolonilotterna över vägen ner till Lillån vid Önafors. Om du inte redan fått fisk i kanalen så får du säkert här en och annan forell. Fortsätt till slussarna vid Restad gård och snart har du omgärdat Vänersborg då du kommer tillbaka via kanalvägen intill Vattenpalatset och över till Skräcklan igen. Vatten palatset är som det låter ett lekland i vatten för barn och vuxna. Restad gård har varit hospital en gång i tiden och mentalsjukhus, det var då ett eget självförsörjande samhälle, nu finns en bra restaurang och hotell (Herne), fin skulpturpark och många aktiviteter. Men vill du inte gå hela vägen runt stan så tycker jag att du ska ta en tur bara i Skräcklan och i Holmängen. En annan vacker gångväg är Dalbostigen, du går från Fisketorget över bron och tar till höger in på Dalbostigen. Vid foten av bron ligger Skogshyddan med sina goda våfflor och vackra utsikt. Efter bron tar du till höger och följer den kuperade stigen upp och förbi Bastungen, friluftsfrämjandets stuga som en gång var fyr och som nu är café, upp till Ursands camping och bad. Ursandsstugan har vällagad mat med ekologiska närproducerade varor. Övrigt matställe att rekommendera i Vänersborg är Koppargrillen inne i stan som varit i samma släkt sedan 50-talet och som har samma meny sedan dess med undantag av ett par vegetariska rätter som tillkom på 80-talet. Utanför Vänersborg i Vargön finns Rånnums herrgård med välsmakande finmat och hotell. Om du åker igenom samhället Vargön kommer du till det största badet; Nordkroken. Strax innan finns brudslöjan som vräker sig ner för Halleberg, ett av platåbergen. Gå gärna upp dit, på våren bildar blåsipporna ett blått hav. På vintern bildar fallet en iskana som skimrar i solen. Det andra är Hunneberg, mittemot Halleberg. Själv föredrar jag Halleberg för det är mest genuint med Hallsjön och Hallesnipan. Från Hallesnipa har du en vidunderlig utsikt över Vänern. På Hunneberg finns Bergagården och i Kleva vid Tunhem ligger fortfarande ett gammalt torp kvar. Där i Västra Tunhem finns en gångväg in till en större samling kalkgrottor där man under 17-1800-talet bröt kalk. Det är vackert där. Uppe på berget kunde man tidigare hyra torpet Fagerhult men jag är inte säker på om det är så fortfarande. "I låga ryttartorpet vid höga Hunneberg"
Några kort från Vänersborg
Café Villa Björkås, en undanskymd vacker plats och park inne i Vargön, väl värd att leta efter |
Anne vid en träskulptur utsågad med motorsåg i ett stycke vid Bergagården på hunneberg |
Älgmuseum på Hunneberg, vid Bergagården. Från Bergagården går flera fina stigar, korta som långa. Ta gärna vägen runt Igelkottasjön som ligger nära. Bergagården har bla café. |
Vid Predrikstolen på Hallesnipa, Halleberg. Vacker utsikt över Vänern bort till Ursand. Just i dag snålblåst och sämre utsikt. |
Trollhättan
Trollhättan är min barndomsstad, där är jag född på Marie Alberts. Min pappa föddes mitt i stan i kvarteret Diana där nu Trollhättans hotell ligger. På hotellet finns information om Trollhättan i gamla tider. Ta gärna in där när du kommer till stan. Vackra områden i stan är Gamle Dal'n och slussområdet. På Slusscaféet kan du äta Sveriges godaste räksmörgås, ja, jag lovar dig. Det är Skoftebyns IF som driver det med ideella krafter så gynna dem gärna. Från Spekön mitt i stan kan du promenera ner till Nohabs gamla industriområde med smedjan som är välbevarad såsom den såg ut då min pappa arbetade där på 70-talet. Ta därifrån linbanan över till Kärleksstigen och Kopparklinten på andra sida Älva med vacker utsikt över stan. Tittar du ner så ser du bergsknallarna i fallfåran, det är dessa hättor som gett namnet åt Trollhättan. När fallen öppnas under sommaren sticker de upp som hättor på gömda troll. Fallens dagar är den första stora sommarfestivalen i Sverige där vattenpåsläppen och Kraftprovet är den största behållningen. På 90-talet var det populärt med en slags dödsföraktande trampolin i fallområdet. Det tog slut då en stackare hamnade vid sidan av vattenhålet och förolyckades, jag hade oturen att se även detta dödshopp. Nere vid kanalen inne i stan skurade kvinnorna förr sina mattor, bland annat min mamma. Där har nu en konstnär fått sätta sin prägel på mattskurandet med en illröd stenmatta. Ganska snyggt. Bada kan man göra på Spekön och i Gamle Dal'n inne i stan samt i Öresjö som ligger på andra sidan Älva upp över Strömslund och längre bort. Numera har en lång trätrappa konstruerats så att man lättare kan klättra ner och upp till sjön. Här fick jag ett badstipendie då jag var sex år, en Kittybok, för att jag var så bra på att simma. God mat finns på Alberts kök, titta upp utefter berget emot Strömslund så ser du restaurangen där den ligger med fin utsikt över älven och stan. Alberts finns med bland White guide- restaurangerna. Krögare är Rickard Halleröd och Christoffer Florén. I Hjulkvarnelund kan du spela på en av de få kvarvarande minigolfbanorna gjorda av eternit. På Spekön finns en tävlingsbana. I Lunnen avgörs sommarmaran varje år. På Spekön finns också Skrotnisses lekplats, den ser rolig ut. Från Spekön längs kanalen ner till Gamle Dal'n via Kopparklinten och upp igen går sedan förra året 2016 Trollhättan City trail. Min käre man besegrade de 1040 trappstegen i år.
Utsikt från linbanan över Älva. Till vänster Nohabs-området med Film i Väst. |
Syrran fyller år och det firar vi tillsammans med lite av släkten på Kicki och Annes sida i Trollhättan |
Nere vid falltrappan i Trollhättan, de två systrarna Sjöberg och två av Kickis barnbarn |
Fallpåsläpp i Trollhättan |
Mera vatten i fallfåran med en av Trollens hättor |
Lilla Edet
-ska jag inte orda om mycket hur fint det än är där men en sak vill jag berätta för er. Om ni ska åka från Trollhättan ner till Göteborg så ska ni ta den underbart vackra Hjärtumsvägen. För att hitta den så ska du köra över Landbergslia upp till Strömslund där du senare tar till vänster. Jag har cyklat Hjärtumsvägen från Trollhättan ner till Hjärtum och över till Svanesund där färjan går över till vår största ö på Västkusten; Orust. Men det var på den tiden nu tar jag gärna den vackra, backiga Hjärtumsvägen med bil.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar